Medische Encyclopedie – Apotheek Vianen – Vianen

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

clemastine

Clemastine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals na insectensteken, netelroos, jeuk, hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet clemastine en waarbij gebruik ik het?

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken.

Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken. Bij een allergie voor insectensteken is de plaats waar het insect heeft gestoken gezwollen, rood en pijnlijk. Soms ontstaan na insectensteken zeer ernstige klachten zoals benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In zo'n geval worden clemastine-injecties toegediend.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Clemastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Clemastine werkt versuffend. Er zijn andere anti-allergiemedicijnen die dit versuffende effect niet hebben, zoals cetirizine en loratadine. Daarom schrijft uw arts meestal eerst een van deze medicijnen voor. Als die onvoldoende werken, of als een sterk en snel effect nodig is, kan uw arts clemastine voorschrijven.

De werking begint één tot twee uur na inname. Het effect houdt ongeveer twaalf uur aan.

Lees meer over allergie . “

Netelroos

Door allergie kunnen rode gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Hierboven leest u onder Allergie hoe clemastine werkt bij allergie.

Lees meer over netelroos . “

Jeuk

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie.

 

BehandelingDe beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

 

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals clemastine.

 

WerkingBij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Clemastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na één tot twee uur. De werking houdt ongeveer twaalf uur aan.

 

Lees meer over jeuk . “

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Hierboven leest u onder Allergie hoe clemastine werkt bij allergie.

Lees meer over hooikoorts . “

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Een langdurig ontstoken neusslijmvlies kan zijn veroorzaakt door allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hierboven leest u onder Allergie hoe clemastine werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. Vaak is het voldoende om oogdruppels met een anti-allergiemedicijn te gebruiken.

U kunt een medicijn om in te nemen, zoals clemastine, gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

Hierboven leest u onder Allergie hoe clemastine werkt bij allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemiddel gebruikt. Stop daarom met dit middel ten minste drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, een verminderd reactievermogen en een afgenomen coördinatievermogen.

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten.

 • Hoofdpijn en slapeloosheid

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid en oorsuizen

   Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, diarree en verstopping (obstipatie).

  Als u hier last van heeft, neem clemastine dan in met wat voedsel.

 • Opwinding, verwardheid, onrust, zenuwachtigheid en irritatie.

  Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Raadpleeg uw arts als u last heeft van verwardheid.

 • Droge mond, keel of neus

  Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Dubbelzien, wazig zien, en vermoeide, branderige ogen.

  Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

  Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Hartkloppingen en een versnelde hartslag

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw bij deze klachten uw arts.

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of juist erger worden. Raadpleeg dan uw arts.

  In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik clemastine gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende:

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

verkeersdeelname_clemastine.jpg

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan clemastine, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor clemastine vinden.

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

 • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
 • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.

Hoe lang?
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.